Sağlık Profesyonellerinin Dergisi
23 Ekim 2017

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, kalp hastalıkları küresel ölçekte bir numaralı ölüm sebebi olmayı sürdürüyor. Dünya Kalp Federasyonu’yla (WHF) birlikte çalışmalar yürüten Philips, kalp hastalıkları ve bunlara bağlı riskler hakkında farkındalığı artırmak için 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde, insanları kendi sağlıklarının kontrolünü ele almak için harekete geçmeye davet ediyor.

Tüm dünyada 30 ile 70 yaş arasındaki her on kişiden biri kardiyovasküler hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Yanlış beslenme alışkanlıkları; yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi kalp hastalığına yol açan başlıca risk faktörlerine sebep oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bugün 18 yaş ve üstü yetişkinlerin yüzde 39’u aşırı kilolu ve yüzde 13’ü ise obez. Dünya Kalp Federasyonu Başkanı Profesör David Wood konuyla ilgili şunları dile getiriyor: “Geçtiğimiz yüzyıl boyunca beslenme ve fiziksel aktivitelerimizde yaşanan büyük değişikliklerle birlikte tütün kullanımının artması, kardiyovasküler hastalıkların salgın boyutuna ulaşmasına sebep oluyor. Daha iyi ve kalp dostu bir yaşam sürdürebilmek için tütün kullanımını bırakmak, sağlıklı beslenmek ve fiziksel olarak aktif olmak gerekiyor. Ayrıca, kalp hastalığı ve felç riskini azaltmak için kullanılan yağ miktarını azaltıp öğünlerdeki meyve ve sebze tüketimini artırmak; işlenmiş, ambalajlı ve şekerli yiyecek içecek miktarını kısıtlamak gerekiyor.”

Yemeği evde pişirin

Evde yemek yaparak kullanılan malzemeleri, dolayısıyla yemeğin kalitesini kontrol etmenin mümkün olduğunu ve ev yapımı yiyeceklerin diğer hiçbir yiyecekle kıyaslanamayacak kadar besleyici olduğunun altını çizen Philips, “Ayrıca, evde yemek pişirmek, aileleri ve insanları bir araya getirip ilişkileri geliştiriyor ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları oluşturmaya yardımcı oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Diyet, Beslenme ve Kronik Hastalıkların Önlenmesi’ raporuna göre insanların yüzde 80’i yoğun yaşam tarzları nedeniyle günlük olarak tüketmeleri önerilen meyve ve sebze miktarını tüketmiyor” açıklamasında bulunuyor.

Philips Mutfak Aletleri Başkanı Selina Thurer, Philips olarak kalp sağlığının öneminin farkında olduklarını ve yeme- içme alışkanlıklarının sağlıklı kalplerin sayısını artırmakta en önemli araç olarak gördüklerinin söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu nedenle insanların günlük yiyecek ve içecek seçimlerini kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Yaşamı daha iyi hale getirmenin her zaman bir yolu olduğuna inanıyoruz ve bir yandan lezzetten ödün vermeyen tüketicilerin isteklerine saygı duyarken, diğer yandan uzun vadeli ve sağlıklı yemek pişirme ve yeme alışkanlıkları sağlayan çözümler üretmeye devam ediyoruz. Evde yemek pişirmenin; aşırı kilo, obezite ve kalp hastalığı risklerini azaltma gibi sağlığa faydalı özelliklerinden herkesin yararlanmasına destek vermeye devam edeceğiz.”

Milena Elmasoğlu – Philips Türkiye Personal Health Genel Müdürü

Halkın yüzde 78’i sağlık durumundan, Yüzde 73’ü kilosundan memnun

Philips Türkiye Personal Health Genel Müdürü Milena Elmasoğlu ise Philips Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması’ndan bahsederek sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekiyor: “Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiğimiz Philips Türkiye Sağlık Trendleri Araştırması’na göre Türk halkının; yüzde 78’i mevcut sağlık durumundan memnun. Ancak Türkiye’de her yıl yaşanan 300 bin kalp krizi vakasının 125 bini maalesef ölümle sonuçlanıyor. Halkımızın yüzde 73’ü kilosundan memnun. Ancak yüzde 33,7’sinin ise obez statüsünde olduğunu görüyoruz. Türk halkının yüzde 56’sı spor yapmıyor. Bu da bize iyi ve dengeli beslenme, spor alışkanlıklarının kazanımı ve sağlık konusunda farkındalık kazandırmaya ihtiyacımız olduğunu gösteriyor.”