Sağlık Profesyonellerinin Dergisi
13 Haziran 2022

EKREM İMAMOĞLU
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı

Tarih boyunca çeşitli imparatorluklara başkentlik yapmış, Avrupa’nın en büyük metropollerinden olan İstanbul; ülkemizin kültür ve finans merkezidir. Her yıl hem yaz hem de kış mevsiminde yerli yabancı birçok turisti ağırlıyoruz. İnsan sirkülasyonunun bu kadar yoğun ve hareketli olduğu bir şehrin düzenini sağlamak ve insanlara mutlu bir yaşam sunabilmek adına önceliğimiz her zaman sağlıklı bir kent oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, bu doğrultuda “Sağlıklı Kent, Sağlıklı Yaşam” vizyonumuzla toplum sağlığını önceleyerek, koruyucu, önleyici sağlık hizmetlerimizle sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam sunmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Sosyal belediyecilik anlayışıyla sunduğumuz bu hizmetlerimiz; ayakta teşhis ve tedavi, evde sağlık, psikolojik danışmanlık ve vektörlerle mücadele hizmetleri gibi geniş bir yelpazede veriliyor. Ücretsiz vermiş olduğumuz bu hizmetlerden vatandaşlarımız 153 Çözüm Merkezi üzerinden kolaylıkla faydalanabiliyorlar. İstanbul’un her köşesine açtığımız ve açmaya devam edeceğimiz sağlık merkezlerimizle sağlıklı birey, sağlıklı toplum oluşturma gayesindeyiz. Bu alanda yapmış olduğumuz çalışmaların ne kadar kıymetli olduğunu pandemi sürecinde daha da net gördük. Devlet ve özel hastanelerde koronavirüse karşı yürütülen amansız mücadelenin İstanbul ayağında İBB Tıp Merkezlerimizle, üzerimize düşen görevleri fazlasıyla yerine getirdik. Alınan pandemi önlemleri kapsamında hastanelere gidemeyen İstanbullular, Şehzadebaşı, Tozkoparan ve Darülaceze Tıp Merkezlerimizde sağlık hizmeti aldı, almaya devam ediyor.

Sosyal yönden dezavantajlı, bakıma muhtaç, engelli ve yaşlı bireylerimize ise, dışarı çıkmadan kendi evlerinde sağlık hizmetlerini sunuyoruz. Bununla birlikte yine koruyucu ve önleyici sağlık çalışmalarımız kapsamında vermiş olduğumuz psikolojik danışmanlık hizmetlerimizle, alanında uzman psikologlarla; 19 ilçede bireylerin yaşam kalitelerinin artırılması, sosyal uyumlarının sürdürülmesi doğrultusunda hizmet veriyoruz.

Bir halk sağlığı sorunu olan obeziteye karşı ise aktif mücadele dönemini başlattık. Yeni hayata geçirdiğimiz “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Koordinatörlüğü” ile belediye birimleri ve paydaşlarla İstanbulluların sağlıklı bir yaşama kavuşması için danışmanlık hizmeti sunmayı planlıyoruz. Bugüne kadar obeziteye karşı birçok hizmeti hayata geçirdik. Bu yönde toplumu kucaklayan aksiyonlarla ilkeleri geliştirdik ve bunları bir bir hayata geçiriyoruz.

Türkiye’de yerel yönetimlerde ilk defa hayata geçirdiğimiz “Vektörlerle Mücadele Bilim Kurulu” ile vektörlerle mücadele çalışmalarımızı bilimsel boyutta yürütüyoruz. Kurulumuzdan rehberlik hizmeti alarak, yapılan saha çalışmalarını bilimsel ortamda değerlendirip, kısa, orta ve uzun vadeli etkili ve verimliliğe dayalı çalışmalar yapıyoruz.

Beden ve ruh sağlığı hizmetlerimizin yanı sıra, kimsesiz, ihtiyaç sahibi yaş almış bireylerimize İstanbul Darülaceze Şube Müdürlüğü Huzurevi ve Bakımevlerimizde; barınma, beslenme, giyim, sağlık, eğitim gibi sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarına yönelik hizmet veriyoruz.

İBB ailesi olarak, tüm bu hizmetleri sunarken, sokakta kalan evsiz vatandaşlarımızı unutmadık. Soğuk ve karlı havalarda sokakta veya terk edilmiş mekânlarda kalan vatandaşlarımızı tesislerimizde kış boyunca misafir ederek, onları soğuk havaların olumsuz etkilerinden koruyoruz.

Bizler tüm bu hizmetleri, her zaman baş tacımız olan sağlık çalışanlarımızın koşulsuz, fedakârca ve özverili çalışmaları sayesinde veriyoruz. Onlar, Covid-19 pandemisi ile birlikte görünmez düşmana karşı ön cephede savaşan kahramanlarımız oldu. İyi ki varlar…

EKREM İMAMOĞLU
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı


İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Sunduğu Sağlık Hizmetleri ve Projeleri

Sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini hayata geçirerek dünyada ve Türkiye’de birçok belediyeye ilham kaynağı olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kuşkusuz en önemli hizmetlerini toplum sağlığı alanında Sağlık Dairesi Başkanlığı çatısı altında yürütüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu önderliğindeki Sağlık Daire Başkanlığı, sosyal belediyecilik anlayışıyla 16 milyon İstanbulluya koruyucu, önleyici ve tedavi edici sağlık hizmetlerini, İstanbul Darülaceze Şube Müdürlüğü ile Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürlüğü üzerinden; bilimsel esaslı çalışmalarla ulaşılabilir, çevreye duyarlı, üreten, paylaşan, adil yaşam koşulları oluşturan bir kent hedefiyle sunuyor.

Evde Sağlık Hizmetiyle, İstanbul’da yaşayan, sosyal yönden dezavantajlı, hasta, bakıma muhtaç, engelli ve yaşlı vatandaşlara evlerinde ücretsiz sağlık hizmeti veriliyor. Vaka değerlendirme, sosyal destek hizmetleri, doktor muayenesi, hemşirelik hizmetleri, fizyoterapi, psikolojik danışmanlık, hasta nakli, hane ve kişisel temizlik hizmetleri ve hastaların evlerine kadar götürülmesiyle birlikte; hastanelerde meydana gelebilecek yığılmaların önlenmesi, hastanede yatış sürelerinin azaltılması, bu suretle tedavi maliyetlerinin düşürülmesi de önceleniyor.

Ayakta teşhis ve tedavi hizmetlerinin verildiği Tıp Merkezlerinde, mesai saatleri içerisinde; SGK güvencesi ve GSS (Genel Sağlık Sigortası) kapsamındaki tüm vatandaşlara hizmet veriliyor. Uzman doktorların muayene hizmeti dışında; laboratuvar, radyoloji hizmeti ve diğer tıbbi hizmetleri (enjeksiyon, pansuman, serum takma vb.) vatandaşlara ücretsiz olarak sağlanıyor.

2022 yılının ilk yarısında Esenyurt’ta hayata geçirilen Bütünleşik Halk Sağlığı Merkeziyle, sağlık alanında daha geniş bir yelpazeyle hizmet vereceklerini belirten İmamoğlu sözlerine şöyle devam ediyor: “Kadın sağlığı, çocuk sağlığı, ağız ve diş sağlığı gibi birçok ünitelerin aynı zamanda Şehzadebaşı Tıp Merkezi’ne de uyarlanması için çalışmalarımız devam ediyor. Bu doğrultuda 2023 yılı içerisinde de Anadolu Yakası’nda Bütünleşik Halk Sağlığı Merkezi açma hedefimiz bulunuyor.”

Psikolojik Danışmanlık/Psikoterapi Merkezlerinde, 14 Psikolojik Danışmanlık ve 5 Psikoterapi Merkeziylebireylerin günlük yaşam kalitelerinin artırılması, bireysel gelişim ve sosyal uyumlarının sürdürülmesi gibi amaçlar doğrultusunda psikometri, çocuk-ergen psikoterapisi ve danışmanlık, yetişkin psikoterapisi ve danışmanlık, çift ve aile psikoterapisi ile psikiyatrik danışmanlık hizmeti veriliyor. Toplum ruh sağlığı alanındaki terapi hizmetlerine vatandaşların kolay erişebilmesinin kendileri için önemli bir konu olduğunu belirten İmamoğlu şunu ekliyor: “Bunu sağlayabilmek için 2022 yılı içerisinde 7 merkez daha açarak İstanbul’un her köşesinde hizmet vereceğiz.”

Vektörlerle Mücadele Hizmetleri ile insanlarda hastalık oluşturabilecek mikroorganizmaları taşıyan ve insanlara bulaştırma riski olan sivrisinek, fare gibi vektörlerle kültürel, fiziksel, biyolojik ve kimyasal yöntemlerle yılın 12 ayı aralıksız olarak mücadele ediliyor. Bu alanda yurtdışındaki uygulamaları takip edebilmek ve vektörlerle mücadele çalışmalarını ortak akıl ile bilimin ışığında sürdürmek adına yerel yönetimlerde ilk defa Vektörlerle Mücadele Bilim Kurulu’nu hayata geçirdiklerini belirten İmamoğlu sözlerine şöyle devam ediyor: “2021 yılında uluslararası arenada ‘Aedes İstilacı Sivrisinekler AIM-COST Aksiyonu Üçüncü Yıllık Kongresi’ni 36 farklı ülkeden 217 bilim insanı ve konuyla ilgili uzmanların katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdik. Vektörlerle mücadele çalışmalarının etkinliğini ve verimliliğinin artırmak için, Coğrafi Bilgi Sistemi tabanlı otomasyon programını hayata geçirdik. Bunların yanında vatandaşların da sivrisinek mücadelesine aktif olarak destek verebilmelerini sağlamak adına bir aplikasyon uygulaması başlattık.”

Halen üniversiteler bünyesinde yürütülen tür tayini ve benzeri çalışmaları yapmak üzere önümüzdeki süreçte İBB bünyesinde de bir laboratuvar açılması planlanıyor. Tüm bu çalışmalarla, İstanbul’da halk sağlığını olumsuz yönde etkileyen vektörlerin kontrol altına alınması amaçlanıyor. Bu mücadelede çevre ve insan sağlığına zarar verebilecek kimyasal yöntemler yerine daha çok fiziksel, kültürel ve biyolojik yöntemler öncelenerek çalışmalar sürdürülüyor. 2022 yılında drone ile havadan ilaçlama çalışmalarına da başlayacak olan İBB, böylelikle Küçükçekmece gölü gibi çevresinde yoğun sivrisinek üremesi görülen alanlarda daha etkili olarak mücadele edebilecek.

Yaşlı Bakım Hizmetleri

İstanbul Darülaceze Huzurevi ve Bakımevleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1998 yılında Ataşehir ilçesi Kayışdağı Mahallesi’nde hizmete açıldı. 46 bin m2’si kapalı olmak üzere toplam 151 bin m2’lik alanıyla yaş almış bireylere hizmet veriyor.

1.066 kişi kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük bakım ve huzurevi olma özelliğini taşıyan İstanbul Darülaceze’de kabul şartlarını taşıyan kimsesiz, ihtiyaç sahibi yaşlı bireylerin, barınma, beslenme, giyim, sağlık, eğitim gibi sosyal ve ekonomik ihtiyaçları karşılanıyor.İstanbul Darülaceze Müdürlüğü’nde kalan sakinler, fiziksel ve psikolojik durumlarına göre gruplandırılmış olup, kendilerine en uygun yaşam sitelerinde hizmet veriliyor. Yaşam sitelerinin fiziki şartları ise sakinlerin profillerine göre oluşturulmuş olup, yaşamsal ihtiyaçları da bilgisayarlı otomasyon sistemi ile takip ediliyor.

Darülaceze sakinlerinin yaşamsal ihtiyaçlarının yanı sıra sosyal ihtiyaçları da kurum tarafından karşılanıyor. Kampüste yer alan Spor Salonu, Kütüphane, Sosyal Aktivite Merkezi, Kafeterya, Doğal Dinlenme Alanları, Hobi ve Hayvanat Bahçesi gibi alanlarda da sakinlere rehabilitasyon amaçlı hizmetler sunuluyor.

Sağlık Dairesi Başkanlığı İstanbul Darülaceze Şube Müdürlüğü koordinasyonunda, belirli bir ikamet yeri olmayan, soğuk ve karlı havalarda sokakta veya terk edilmiş mekânlarda kalan vatandaşlar Geçici Bakım Hizmetleri (Kış Hizmeti) kapsamında tesislerde misafir ediliyor. 51 Darülaceze personeli ve 25 Güvenlik Müdürlüğü personeliyle, Esenyurt ve Kayışdağı’ndaki barınma merkezlerinde evsiz vatandaşları ağırlayarak; banyo, tıraş, kıyafet, sıcak yemek ve barınma hizmeti, sağlık taraması ve ilaç desteği, aileye teslim veya memleketine gönderme gibi hizmetler veriliyor. Bunun yanı sıra bölgesel istihdam ofisleri vasıtasıyla da iş olanağı sağlanıyor.

Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Zabıta Daire Başkanlığı ve Lojistik Hizmetler Müdürlüğü ile koordineli olarak yürütülen bu hizmetle İstanbullular da, çevrelerinde gördüğü evsiz vatandaşları soğuk havanın olumsuzluklarından korumak için ALO 153 Beyaz Masa’ya bildirip, sıcak bir ortama kavuşmalarına destek olabiliyor. Bildirimin ardından, Zabıta ekipleri tarafından bulundukları yerden araçlarla alınan evsiz vatandaşlar İBB barınma merkezlerinde misafir ediliyor.

İstanbul Darülaceze’de Pandemi Süreç Yönetimi

İmamoğlu, Covid-19 salgınının başlamasıyla tamamen yaşlı bireylerin bulunduğu 7/24 yatılı bakım hizmeti verilen İBB İstanbul Darülaceze Şube Müdürlüğü Huzur ve Bakımevlerinde uygulanan olağanüstü önlemler sayesinde dünya standartlarının üzerinde bir başarı elde ettiklerini belirtiyor. Covid-19’un dünyada yayılmaya ancak henüz Türkiye sınırlarında görülmeye başlamadığı 2 Mart 2020’den itibaren gerekli tedbirler alındı; İstanbul Darülaceze Müdürlüğü ilk olarak ziyaretçilere ve etkinliklere kısıtlama getirdi.

Tüm yaşam alanlarını dezenfekte edip, şüpheli görülen sakinleri hastanelere sevk ederek hızlı bir şekilde önlemler alındı. Ayrıca sakinler için şikâyet ve ateş takip programı başlatıldı. Kurum çalışanlarına pandemi konusunda eğitimler verildi, kurumda 15 günlük süreyle yatılı vardiya sistemine geçiş yapıldı, 15 günlük periyotlarla tüm personele önlem amaçlı PCR testi yapıldı ve dezavantajlı çalışanlara idari izin verildi.

Aşılama çalışmalarının Türkiye’de uygulanmaya başlandığı ilk andan itibaren yaşlı bakım merkezlerinde aşılama çalışmaları yapıldığını bildiren İmamoğlu sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu doğrultuda pandemi sürecinde alt yapı ve fiziksel yeterlilikle birlikte öngörü ve buna bağlı olarak hızlı düşünme, hızlı karar alma ve uygulama yöntemiyle, ‘Sıfır Vaka’ başarısını elde ettik. Bu başarı Turkish Journal of Geriatrics Dergisi tarafından makale olarak ele alınıp, yurt dışında 2021 yılı ilk sayısında okuyucuları ile paylaşıldı.”

Sağlıklı Yaş Al Projesi

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından 2020 yılında 11’incisi düzenlenen, 35 üye belediyenin 102 projeyle başvurduğu “Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması”nda İstanbul Darülaceze Müdürlüğü “Sağlıklı Yaş Al Projesi” ile Sağlıklı Yaşam kategorisinde en iyi uygulama ödülünü almaya hak kazandı. Bu proje pandemi döneminde, yaşlı bakım ve huzurevlerinde yeni sağlık uygulamalarının geliştirilmesi bakımından özel bir öneme sahip.

İstanbul Darülaceze Şube Müdürlüğünde “Sağlıklı Yaş Al Projesi” kapsamında, 2020 yılı içerisinde Sağlık Yaşam Merkezi adıyla özel bir tesis hizmete açıldı. Destekleyici alternatif sağlık uygulamalarının da kullanıldığı tesiste; Tuz Odası, Refleksoloji, Renk ve Müzik Terapisi, Hidroterapi, Türk Hamamı ve Havuz gibi sağlık üniteleri bulunuyor. Bu terapiler alanında uzmanlaşmış doktor, psikolog, fizyoterapist, müzik terapisti gibi uzmanlarca yapılıyor.

Ağacımla Yaş Alıyorum Projesi

İstanbul Darülaceze Şube Müdürlüğü, “Ağacımla Yaş Alıyorum Projesi”ni hayata geçirerek yaş almış sakinler adına meyve ağaçları dikti. Sakinlerin bakım ve gelişim süreçlerine katılımlarını ve sahiplenmelerini sağlamak, mobilitelerini – yaşam aktivitelerini artırmak adına gerçekleştirilen proje kapsamında 1400 m2alanda teraslama çalışması yapılarak meyve ağacı dikimi gerçekleştirildi. Ayrıca bu alan tekerlekli sandalyeyle yaşayan kişilerin de rahatça kullanabilecekleri şekilde düzenlendi.

İstanbul Darülaceze Şube Müdürlüğünün Gelecekteki Projeleri

Yaş Alanlar Kulübü Projesi ile yaşlanan ve yaşlandıkça yaşama alanları İstanbul gibi bir metropolde daralan yaşlıların talepleri doğrultusunda bir sosyal donatı alanı oluşturulması amaçlanıyor.

Kadıköy Hasanpaşa’da bulunan yerleşkede 65 yaş ve üzeri bireylerin gündüz kaliteli zaman geçirebilecekleri, çeşitli aktivitelerin bulunduğu, gündüz bireysel olarak ya da ailelerin getirdiği yaş almış kişilere yönelik hizmetler verilecek. İş-Uğraş terapisine yönelik çeşitli aktiviteler uzman personeller eşliğinde uygulanacak.

Temizlen, Giyin, Çık Projesi ileİstanbul il sınırları içerisinde yaşayan evsiz veya yardıma muhtaç kişilerin temizlik, gıda ve giyim gibi yaşamsal ihtiyaçlarının, mobil olarak hizmet sunan özel donanımlı otobüslerde karşılanması amaçlanıyor.

Alzheimer Gündüz Yaşam Evi Projesi ile Alzheimer’lı vatandaşlara yönelik bir sosyal donatı alanı olan gündüz bakımevi oluşturulması planlanıyor.

Otogar Halk Misafirhanesi Projesi ile İstanbul Esenler otogarında bulunan misafirhaneyle, acziyete düşmüş yolculara hizmet vermek üzere, geçici olarak barınma ve günlük ihtiyaçlarını karşılamak üzere kısa süreli hizmet verilmesi amaçlanıyor.

Huzurevi Kapasitelerinin Artırılması Projesi (Sevgi-Güven Sitelerinin Yıkılıp Yeniden Yapılması) ileİBB’nin250’şer yatak kapasiteli 10 adet huzurevi açılması vaadine karşılık, kapasitenin arttırılması adına, İstanbul Darülaceze Müdürlüğü Kayışdağı yerleşkesinde bulunan Sevgi ve Güven Sitelerinin yıkılarak yeniden yapılması amaçlanıyor.

İBB’nin Pandemi Süreç Yönetimi

İmamoğlu, İBB olarak pandemide uyguladıkları süreç yönetimini aşağıdaki maddelerle anlatıyor:

  • 2020 yılı ilk aylarında yaklaşan Covid-19 salgını ile ilgili çalışmalar gündeme gelmiş olup ilk olarak 25.02.2020 tarihinde gerçekleştirdiğimiz koordinasyon toplantısında acil eylem planı hazırladık ve çalışmalara başladık.
  • Vatandaşların salgın hakkında bilinçlenmesi ve farkındalık seviyelerinin artırılması amacıyla İBB mecralarını (internet siteleri ve sosyal medya hesapları, dijital mecralar) kullanarak bilgilendirme faaliyetleri yaptık. Arapça, Farsça, İngilizce, Türkçe, İşaret Dili gibi farklı dillerde hazırlanan özel materyallerle ulaşılabilen maksimum kitleye salgın hakkında yapılacaklar ve korunma yolları hakkındaki bilgileri vatandaşlara ulaştırarak bilinç düzeylerini artırdık.
  • Salgın ile ilgili vatandaşların doğru bilgiye ulaşmaları ve kurul çalışmalarının kitlelere duyurusu amacıyla bir web sitesi hazırlayarak halkın erişimine sunduk.
  • Salgını, konunun uzmanları olan bilim insanlarının bilgileri ve önerileri doğrultusunda ortak aklın ve bilimin ışığında yönetmek adına İBB Bilimsel Danışma Kurulu’nuhayata geçirdik.
  • Hemen ardından kurul ile birlikte çevreye ve insan sağlığına zararı olmayan bir dezenfektan alımı gerçekleştirerek Mobil Hijyen Filosu adıyla dezenfeksiyon ekipleri kurduk. Kurulan ekipler öncelikle kamuya ait kapalı mekânlarda, ibadethanelerde, sağlık kuruluşlarında ve toplu taşıma araçlarında; metrobüsler, metrolar, şehir hatlarında dezenfeksiyon çalışmaları yaptı, yapmaya devam ediyor.
  • Sağlık kuruluşlarının dış mekanlarını ve kamuya açık alanların dezenfeksiyon çalışmalarını özel olarak dizayn edilmiş atomizerli araçlarla başlattık.
  • Şu an gelinen noktada ise İSTAÇ A.Ş. bünyesinde kendi ihtiyacımız olan dezenfektanımızı kendimiz ürettik.
  • Salgın sürecinde olağanüstü çaba gösteren ve virüsü sevdiklerine bulaştırmamak adına hastanelerden çıkamayan sağlık çalışanlarına otellerde ücretsiz konaklama hizmeti sunduk. Sokağa çıkma yasağı günlerinde 50 farklı otelde kalan sağlık çalışanlarımızın yemek ihtiyaçlarını karşıladık.
  • İSPARK’a online sistem üzerinden kayıt yaptıran sağlık çalışanlarımıza, vakit kaybı yaşamadan araçlarını ücretsiz olarak İSPARK’a park etme imkanı sunduk. Aynı zamanda toplu ulaşım hizmetlerinden ücretsiz faydalanmalarını sağladık.
  • Vatandaşların salgının getirdiği psikolojik yükle başa çıkabilmesi için “Psikolojik Destek” hattı ile telefon üzerinden psikolojik danışmanlık hizmetini hayata geçirdik.
  • Çalışanları salgının etkilerinden korumak ve gerekli tedbirleri almak için “Çalışan Sağlığı Rehberini” hazırladık ve personelimizle paylaştık.
  • Mesai kaydırması, uzaktan veya evden çalışma gibi farklı çalışma modellerinin hayata geçirerek sosyal mesafe kuralının korunmasını ve virüsün bulaş hızının yavaşlatılmasını sağladık.
  • Şüpheli Covid-19 vakalarında yöneticiler için iş akış şeması ve Yönetici Rehberinihazırladık. Belediyedeki hastalık sürecinin takibi ve filyasyon çalışması için Covid-19 testi pozitif çıkan personelimizle iletişim kurularak veri havuzu oluşturduk.
  • Belediye, bağlı kuruluşları ve iştirak personelinin psiko-sosyal risk etmenlerini ve kaygılarını hafifletmek maksadıyla psikolog desteğinde personel motivasyon tebliği hazırlandı.
  • “Yeni Çalışma Düzeni” kapsamında İSG Müdürlüğü İş Güvenliği Uzmanları ve iş yeri hekimlerinin katkılarıyla, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı birimleriyle koordineli olarak, “Yeni Normal Çalışma Düzeni Önerileri” paketi hazırlanarak ve birimlerle paylaşıldı.
  • Evde Sağlık Hizmeti ekiplerimiz, sahada muayene, hemşirelik, psikolojik danışmanlık, evde fizik tedavi, kişisel bakım, hane temizlik, hasta nakil gibi tedavi ve bakım hizmetlerini talep eden İstanbullulara ulaştırdı. Ayrıca sokağa çıkma kısıtlamalarının başlamasıyla birlikte 65 yaş üstü ve 20 yaş altı bireylere de hizmet verildi.
  • Sokakta yaşamlarını sürdüren vatandaşlar, Esenyurt ve Kayışdağı barınma merkezlerinde misafir edildi. Hem kışın hem de salgının yıkıcı etkilerinden korundular.
  • Ocak 2021 döneminde özellikle aşılama süreçlerinin başlaması ile birlikte aşı ile ilgili bilinmesi gerekenler, aşılamadan kaçınmak ya da aşı tereddütünün oluşmadan aşılama sürecinin sağlıkla sürdürülmesi adına aşının yapılması gerekliliği üzerine yeni bir rapor hazırlayarak web sitesi üzerinden halkımıza sunduk.

Obeziteye Karşı Aktif Mücadele Başlatıldı

Dünyada her yıl 3 milyon insan, fazla kilo ve obeziteden kaynaklanan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde her üç kişiden biri obez ve bu durumda Avrupa’da obez oranında birinci sırada yer alıyoruz. OECD ülkeleri içinde ise ABD’den sonra en yüksek ikinci ülke konumundayız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Sağlıklı Kent, Sağlıklı Yaşam” vizyonu anlayışıyla yola çıkarak, tüm dünyada önemli oranda görülen ve halk sağlığını ciddi anlamda tehdit eden obeziteye yönelik projeler hazırladı. Sağlık Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde, Mart 2020’den bu yana yürütülen birçok çalışmayla ve konunun uzmanlarının katkılarıyla obeziteyle mücadele için bir yol haritası belirlediler ve obeziteye karşı aktif mücadele dönemini “Obeziteyle Mücadele Eylem Planı” ile başlattılar.

Bulaşıcı olmayan ancak birçok hastalığa sebebiyet veren bu salgın hastalığına karşı 6 maddelik ana plan belirlendi:

  • Çocukluk Çağı Obezitesini Önlemek
  • Sağlıklı Besleneme Alışkanlıklarını Geliştirmek
  • Sağlıklı Beslenmeye Yönelik Tutum ve Davranış Değişikliğini Desteklemek
  • Aktif Hareketlilik Altyapısını Kent Genelinde Yaygınlaştırmak
  • Aktif Hareketlilik Kültürünü Gündelik Yaşamın Bir Parçası Haline Getirmek
  • Sağlıklı Bir Yaşam İçin İş Birliklerini Geliştirmek, İzleme ve Takip Mekanizması Kurmak

Bu başlıklardan yola çıkarak hazırlanan proje içeriğinin vatandaşların hizmetine sunulduğunu belirten İmamoğlu konuşmasını şöyle bitiriyor:

“Bu başlıklara kısaca değinecek olursak; Hâlihazırda obeziteye karşı hizmet veren İSADEM eğitimleri, harekete teşvik eden ‘Yürü Be İstanbul’ uygulaması, 35 bin bisikletin öğrencilerin kullanımına sunulduğu ‘Pedalist’, Pelemir Unlu ve Mor Mixli Ekmek Projesi, Sağlıklı ve Güvenilir Gıdaya Erişim Projesi, Masa Başı Online Egzersiz ve Fiziksel Hareketlilik Projesi.

Bunların yanında Sağlık Dairesi Başkanlığı, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Koordinatörlüğü ile belediye birimleri ve paydaşlarla İstanbulluların sağlıklı bir yaşama kavuşması için danışmanlık hizmeti sunmayı planlıyoruz. Bu doğrultuda obeziteye yönelik hazırlanan tüm hizmetleri vatandaşlarımızın talep etmesini ve sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığını bir yaşam haline getirmelerini önemsiyoruz.”