Sağlık Profesyonellerinin Dergisi
3 Ekim 2017

Sağlık hizmetlerine taleplerin düştüğü ve ameliyatların çok acil bir durum olmadıkça ertelendiği yaz aylarını tamamladık. Biz de yaz döneminde sektör dergisi olmanın getirdiği bazı avantaj ve dezavantajlarla birlikte bir tatil yaptık. Şimdi Eylül-Ekim ameliyathane sayımızla tekrar huzurlarınızdayız.

Ameliyathaneler sağlık merkezlerinde; geliri de gideri de yüksek, tıbbi ve idari kuralları diğer birimlere göre daha ayrıntılı ve kritik öneme sahip yerlerin başında geliyor. Peki son yıllarda ameliyathaneler neleri bünyesine katıyor, kendisini nasıl yeniliyor?

Bilimin ve tedavi yöntemlerinin gelişmesiyle günümüze kadar yenilikçi teknolojileri kullanarak gelişen ameliyathanelerde son yıllarda hibrit kavramını duyar olduk. Faydasının her geçen gün daha fazla anlaşıldığı ve hibrit ameliyathane konseptinin arttığı ülkemizde, endovasküler aygıtlar ve görüntüleme teknolojileriyle disiplinlerin bir arada çalıştığı hibrit ameliyathanelerde bu sayede karmaşık vakaların daha az maliyetle, aynı odada ve daha güvenli yapılabileceği bildiriliyor.

3 boyutlu yüksek çözünülürlüklü görme sistemine sahip, insan elinin ulaşamayacağı hareket kabiliyeti olduğu bildirilen cerrahi robotlar da ameliyathanelerde artık iyiden iyiye yerini alıyor. Ama robotun tüm kontrolüne sahip olan ve gerekli önemli kararları verecek olanlar da yine cerrahlar oluyor.

Öte yandan anestezide global önceliğin güvenli anestezi olduğuna dikkat çekilirken, ameliyathane ve cerrahinin de gelişimiyle birlikte hastaların ağrı hissetmemesi, bilinci, hareketsizliği ve vital fonksiyon takibi de daha önem kazanıyor. İşte tüm bu konuları, detaylarını ve iyi ameliyathane örneklerini bu sayımızda okuyabilirsiniz…

Tabii ameliyathanelerde baş rolü oynayan cerrahlar ve cerrah olmayı düşünen ve de düşünmeyenler için hatırlatma yapmak istediğim bir konu da var.

Geçtiğimiz Haziran ayında Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Rüçhan Akar, “Son 10 yılda TUS’ta ilk 100’e giren doktorların kalp ve damar, beyin, kadın hastalıkları ve doğum gibi yüksek riskli cerrahi branşları tercih etmediğini” söylemişti. Prof. Dr. Akar, “Yüksek puan alan doktorlar, radyoloji, göz, cilt, fizik tedavi ve rehabilitasyon, kulakburun- boğaz ve çocuk hastalıkları uzmanlığı gibi branşlara yöneliyor” açıklamasında bulunmuştu. Bu tercihlerin nedenlerini tahmin etmek pek de zor değil. (Malpraktis korkusu, düşük olduğu bildirilen doktor gelirleri, performans dağılımındaki mutsuzluklar, yoğun nöbetler, yüksek riskli hastaların bakımı ve hekime şiddet olayları.) Elbette ki bu konu; sağlık otoritelerini, vatandaşı, geleceğin nesillerini, geleceğin hastalarını ve tüm sağlık camiasını ilgilendiriyor. Evet hekim meslektaşlarımızdan ve dostlarımızdan pek duymak istemiyoruz artık değil mi? “Bundan 20-30 sene sonra kendimizi emanet edecek cerrah bulabilecek miyiz?” diye… Toplumun her kesimini ve geleceğimizi ilgilendiren bu ortak meselenin çözümüne yönelik adımlar atılıyor ve atılmaya devam edecektir diyoruz.

Yayın kurulumuz kıymetli üyelerinden Prof. Dr. Metin Çakmakçı’nın; “İyi bir cerrah olmak için önce çok iyi bir hekim olmak şarttır. Bir cerrah insana ve doğaya saygıyı içinde hissetmeli, dokuya saygı başka türlü gelişemez” cümlelerini barındıran, Ameliyathane: “Cerrahın Sahnesi” yazısını da keyifle okuyacağınızı umuyorum.

Önceki sayılarımızda da çalışmalarına yer verdiğimiz ve sosyal sorumluluk projeleriyle adından söz ettiren “Lokman Hekim Sağlık Vakfı”nın bu kapsamda düzenlediği bir etkinlik hakkında da kısa bilgi vermek isterim. Geleceğin doktorları için parçalarını seslendirecek olan Candan Erçetin, Lokman Hekim Sağlık Vakfı yararına 23 Ekim Pazartesi akşamı Zorlu PSM’de bir konser verecek. Konserin tüm geliri, eğitim hayatlarına doktor olma hayali ile devam eden tıp fakültesi öğrencilerine, Lokman Hekim Sağlık Vakfı bursiyerlerine verilecek.

İyi ki varsınız…

Sırada bizden bir duyuru var.

Türkiye’de sağlık sektöründe başarılı yöneticileri teşvik etmek ve sağlık kuruluşlarında yönetim becerilerini geliştirmeyi desteklemek amacıyla geleneksel olarak her yıl düzenlenen “Yılın Başarılı Sağlık Yöneticisi ve Girişimcileri”nin ödüllendirildiği “hospitalmanager Sağlık Yönetimi Ödülleri” ve “Sağlık Gönüllüleri Türkiye Sağlıkta Sosyal Sorumluluk Ödülleri” 21 Kasım 2017’de saat 19:00’da Acıbadem Altunizade Hastanesi’nde düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek. Bu vesile ile Acıbadem Altunizade Hastanesi salonlarının kapılarını açan Acıbadem Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu törende siz değerli okurlarımızı da aramızda görmeyi arzu ederiz.

İyi ki varsınız…

Bu satırları yazarken Iğdır Devlet Hastanesi’nde görevli üroloji hekiminin hastası tarafından göğsünden bıçaklandığı haberi geldi. Artık bu haberleri de vermemeyi diliyoruz. Unutmayalım ki sağlıkta şiddetin önlenmesi tüm taraflar yani; sağlık yöneticileri, sağlık çalışanları ve vatandaşların sorumluluğunda. İyi ki varsın, Iğdır Devlet Hastanesi üroloji hekimi Serkan Yarımoğlu. Geçmiş olsun ve acil şifa dileklerimizle…

Ve iyi ki hekimler var…

Satırlarıma son verirken bir sonraki sayımızın ana konusunun “yoğun bakım hizmetleri” olacağının bilgisini de vermek isterim. Bu sayımızda yer almak isteyenler de bizimle irtibata geçebilirler.

Ameliyathane özel sayımızda reklam ve içerikleriyle destek veren sağlık yöneticilerine, hekimlerimize, teknoloji ve medikal firmalarımıza da teşekkür ederiz. Köprü görevi gören kurumsal iletişim departmanları ve ajansalara da teşekkürler…

Sizler de iyi ki varsınız…

Önümüzdeki sayıda buluşana dek tam iyilik hali diliyoruz…

Saygılarımızla,

Ayşenur Asuman Uğur

Genel Yayın Yönetmeni

asuman@hospitalmanager.com.tr

www.asumanugur.com