Sağlık Profesyonellerinin Dergisi
24 Nisan 2018

Ayşenur Asuman Uğur

Genel Yayın Yönetmeni

asuman@hospitalmanager.com.tr

www.asumanugur.com

Her insanın yaşadığı en az iki hayatı vardır. Biri bildiğimiz vitrinlik. Diğeri ise bilmediğimiz derinlik.

hospitalmanager Dergisi “Kadın Liderler” sayımıza hoşgeldiniz.

Oğuz Atay’ın bu sözü ile satırlarıma başlamak istedim.

Sağlık sektöründe çalışan “Kadın Liderler”e yer verdiğimiz bu özel sayımızda sektörün önde gelen, vitrinde olan kadınlarını biraz daha yakından tanıma, onları daha iyi anlama ve anlatma fırsatı bulduk. Aslında onların nazarında belki de çalışan ya da çalışmayan, kendi parasını kazanan ya da kazanmayan bütün kadınları daha iyi anlama ve anlatma fırsatı da bulduk.

Eşimizden, annemizden, babamızdan, dostumuzdan, diğer insanlardan, hem erkeklerden ve hem de kadınlardan zaman zaman duyabiliriz. Kazandığın para temizlikçiye, bakıcıya, kuaföre, kıyafete gidiyor! Ne anladın bu çalışmadan? Ne kaldı ki sana geriye? E peki kadına pek bir şey kalmıyorsa, bu emeğin karşılığı nerede?

Halbuki kadın için çalışmak sadece para kazanmak amacıyla yapılan bir eylem mi?

Kadın hayatını sürdürmek için elbet kazanmak ister, hakkını da almak ister.

Ama kadınların da hayatın içinde olma, üretme gibi istekleri yok mu? Nice varlıklı kadın neden çalışıyor? Gerçekten ülkesine katkıda bulunmak, topluma fayda sağlamak istemiyor mu? Neden sürekli okuyor? Eğitim alıyor ve eğitim veriyor? Neden STK’larda gönüllü çalışıyor? Neden muhtacın, mazlumun, hakkı yenenin yanında duruyor? Sadece kariyer, para için yapıyor olamaz sanırım bunları…

Peki nice geçim sıkıntısı yaşayan kadın onuruyla da yaşamak için parayı ikinci, üçüncü plana atmıyor mu? Üretmek, hayatın içinde olmak istemiyor mu?

Bir de bunların üzerine bazen kadın hangi sosyo ekonomik seviyede olursa olsun şiddete ya da tacize uğramıyor mu?

Bu mevzular da en az kadınlar kadar derin…

hospitalmanager Dergisi’nin bu sayısında samimiyetle anlatan, tecrübelerini aktaran, iş hayatında kadınların durumunu bize bazı verilerle sunan lider kadınlarımızın söylediklerinden de anlaşılabileceği gibi;

Kadınlar şirket karlılığına erkeklere oranlara yüzde 5’ten fazla katkı sağlıyor mu? Sağlıyor. Kadın yöneticilerin yönettiği şirketlerin genelde daha karlı oldukları görülürken, hala kadınlar ön yargılarla karşı karşıya değiller mi? Evet karşı karşıyalar. Bir de bunlara rağmen yüzde 7 daha az para kazanmıyorlar mı? Kazanıyorlar. Kadınların ülkedeki ağırlıkları, gelişmişliğe katkı sağlamıyor mu? Anaç ruhlarıyla korumacı ve tedavi edici değiller mi? Cinsiyetsiz çalışmıyorlar mı? Sağ duyuları ile değer katmıyorlar mı? Liderliklerinde şiirler, şarkılar, sevgiler yok mu? Hani son yıllarda tıp dünyasından daha çok zikredilmeye başlandı. İnsana daha bütün, holistik bakmak…Kadınlar zaten bunu yapmıyor mu? Zorlukları onlar da güzel hale çevirmiyorlar mı?

Çalışan kadından işinin, ev yaşantısının gerektirdiği tüm işleri çözmesi beklenirken, çocukarıyla da elbette yakından ilgilenmesi gerekirken tüm bunların yanı sıra bakımlı/güzel olması da beklenmiyor mu? Kadın zaten kendi bunları ister de, teşbihte hata olmaz diyelim. Ama aynı anda 10 şeyi düşünebilen 10 işi bir arada yapabilen, bu nedenle pratik ve zaman israfı yapmayan kadınlardan bahsediyoruz…

Kadın ve erkek fıtratı gereği farklı yaratılmışlardır. Birbirlerinden üstünlük diye bir durum söz konusu değildir. Aksine birbirlerini tamamlayıcıdırlar. Erkeklerin üzerindeki yükleri de elbette azımsamıyoruz. Ama, kadın ve erkeğin birbirini tamamlaması, annenin çocuğu tamamlaması, çocuğun anneyi tamamlaması, zenginin fakiri tamamlaması, fakirin zengini tamamlaması, güçlünün güçsüzü, güçsüzün güçlüyü tamamlaması, bireylerinin birbirlerini tamamlaması için, kadınlar daha çok anlaşılmak istiyor.

Tamamlamak, anlamak ve anlaşılmak için de hem kadın, hem erkek iyi yöneticilere, liderlere ihtiyacımız var…

Kadınların fazla kuvvetli sözcük kullanmadan, bütün duygularını anlatmakta eşsiz bir kabiliyetleri olduğu söylenir. Aktaramadıklarımızın ne kadar daha fazla olduğunu da düşünerek, gene de biz hospitalmanager Dergisi’nin satırlarına aktaralım istedik. Bu sayımızda yer alan tüm kadın liderlerimizin, hem kadınlara hem iş dünyasına hem de insana dair anlattıklarının çoğu okullarda değil, ancak tecrübe ile aktarılabilecek cümlelerden oluşuyor. Ben çok kıymetli olduğunu ve ilgiyle okuyacağınızı düşünüyorum.

Biz 8 Mart sabahına Liv Hospital’da başladık. Ulus Liv Hospital Genel Müdürü ve Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti’nin ev sahipliğinde kadın eli değmiş bir kahvaltı ile. Hem kadın kadına sohbet etme imkanı bulduk hem de kapak fotoğrafımızın çekimi Liv Hospital Ulus’ta gerçekleşti. Meri İstiroti’ye nazik ilgisi ve daveti için teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bu sayının mimarı Oğuz Engiz’e de teşekkür ediyoruz. Sektörün lider kadınlarının kendilerini bir kez daha ifade etmelerini ve tecrübelerini genç nesillere ve tüm kadınlara aktarmalarında farklı bir zemin oluşturduğu için. Kadın gibi detaylı düşünen erkek liderlere sanırım daha çok ihtiyacımız var… Ve erkeklerde tüm rolleriyle iyi ki varlar.

Türkan Özilhan Tacir, Yelda Ulu Colin, Esen Tümer, Meri İstiroti, Canan Karatay, Güldem Berkman, Elif Çelik, Naz Balkan, Pınar Oruç Lembet, Dilara Koçak, Dida Kaymaz, Sevgin İşlekel, Saliha Koç. Bu sayımızda yer alan tüm kadınlarımıza katkıları ve zaman ayırdıkları için teşekkür ediyor ve iyi ki varlar diyoruz.

Bir sonraki sayıda buluşmak üzere…

Saygılarımızla,

Ayşenur Asuman Uğur

Genel Yayın Yönetmeni