Sağlık Profesyonellerinin Dergisi
5 Haziran 2017

100 cerrah ile kapalı akciğer ameliyatları ve gelişmeler II. THOR Sempozyumu’nda görüşüldü.

Geçtiğimiz hafta Medtronic İnovasyon Merkezi (MIC) İstanbul’da gerçekleştirilen Sempozyum’a Türkiye’nin çeşitli illerinden yaklaşık 100 göğüs cerrahı katıldı.

II. THOR Sempozyumu’nda Türkiye’deki göğüs cerrahları tecrübelerini paylaşarak, VATS cerrahisindeki yenilikler ve teknolojinin sağladığı avantajlar ele alındı.

VATS yani video yardımlı göğüs cerrahisi, normal açık bir göğüs cerrahisi ameliyatına göre çok daha küçük, 1-2 santimetrelik kesilerden, kaburgaları kesmeden, bir optik sistem ve monitör yardımıyla ve özel aletler kullanılarak göğüs boşluğu içindeki ameliyatları gerçekleştirmeye yarayan bir yöntem.

Türkiye’de VATS giderek artan sayıda cerrah tarafından kullanılıyor.

Potansiyel olarak, videotorakoskopi yardımlı akciğer cerrahisi (VATS) hemen tüm göğüs cerrahisi işlemleri için uygulanabiliyor.

Bu ameliyatlar arasında, akciğer biyopsileri, akciğerden nodül çıkarılması ameliyatları (wedge rezeksiyon), akciğer kanseri ameliyatları /akciğer rezeksiyonları (lobektomi, segmentektomi gibi), lenf nodu biyopsileri, mediasten kitlelerinin biyopsileri, timus bezi veya timoma (timus bezi kitleleri) ameliyatları, el terlemesi ameliyatları, pnömotoraks (akciğerden hava kaçağı) cerrahisi, bül / büllöz akciğer ameliyatları, akciğer zarı (plevra) biyopsileri, ameliyatları, göğüs kafesi içi sıvı birikimi cerrahileri, diyafram cerrahisi bulunmakta.

VATS ile yapılan ameliyatların avantajları: Daha az ağrı, daha erken hastaların taburcu edilmesi, erken ayağa kalkabilmeleri, küçük yara izi, ameliyat sonrası kronik ağrının daha az olması.

Ege Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutsal Turhan, Türkiye’de VATS’ın giderek artan sayıda göğüs cerrahı tarafından kullanıldığını kaydediyor:

‘‘Büyük merkezler dışındaki göğüs cerrahisi kliniklerinde gerek teknik imkansızlıklar, gerekse uygulayacak hekimin bu konuda yeteri kadar deneyimi olmaması, ya da bazı hekimlerin açık yöntemi tercih etmesi nedeniyle henüz yeteri kadar kullanılamamakta. Özellikle daha büyük deneyim ve teknik altyapı gerektiren kapalı akciğer kanseri ameliyatları ve mediasten dediğimiz her iki akciğerin arasında kalan bölgenin kapalı ameliyatları ülkemizde henüz az sayıda merkezde rutin olarak uygulanabilmektedir.”

Prof. Dr. Kutsal Turhan, bu yöntemin açık cerrahiye göre pek çok üstünlüğü olduğunu belirtiyor:

‘‘Bu yöntemin açık cerrahiye üstünlükleri, ameliyat sonrasında çok daha az ağrı, hastaların daha erken taburcu edilebilmesi, daha erken ayağa kalkabilmeleri ve günlük yaşantılarına çok daha çabuk dönebilmeleri, yara izinin çok daha küçük olması, hastanın bağışıklık sistemini çok daha az etkilemesi olarak sayılabilir.’’