Sağlık Profesyonellerinin Dergisi
24 Nisan 2018

-Ayşenur Asuman Uğur

Ulus Liv Hospital Genel Müdürü ve Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti profesyonel hastane yöneticiliği denildiğinde Türkiye’de akla gelen isimlerin başında geliyor. Sektörel ve insana dair kitapları da olan hospitalmanager Kadın Liderler özel sayısı için bir araya geldiğimiz İstiroti, “Kadın olarak örnek olmak için çok sistematik ve disiplinli çalışmak gerekiyor” diyor ve devam ediyor: “Karar almak ve insiyatif kullanmaktan çekinmedim.”

Son yirmi yıl içerisinde iş dünyasında yaşanan belki de en büyük devrim kadınların yoğun bir şekilde iş yaşamına girmesi. Kadınların, tarihin her döneminde önemli başarılara imza attığı görülmüş olsa da, yaşamın bazı alanlarında kendini gösterebilmesi ise zorlu bir süreç sonucu gerçekleşti.

Modern anlamda kadının iş hayatına atılması ancak sanayi devriminden sonra ortaya çıkarken, ülkemizde ise kadınların aktif çalışma yaşamına 1950’li yıllarda katılım gösterdikleri tespit edildi. Türkiye’de kadın profesyonel sağlık yönetcisi denilince ilk akla gelen isimlerin belki de en başında Meri İstiroti. İstiroti: “Sağlık yöneticisi olmak, 24 saat yaşayan bir organizma ile her an iletişim haline olabilmeyi kabul etmek” diyor.

Böyle bir sistemde kadın olarak çalışmanın ne anlama geldiğini ise şu cümlelerle anlatıyor: “Bir kadının ilerleyen yaşı ve eklenen sorumlulukları nedeni ile tüm ailevi, sosyal ve mesleki zaman planını çok etkin yönetmesi gerekir. Sağlık sektöründe cumartesi günleri de çalışmak gerekiyor. Bu hayatın geri kalan sorumluluklarının gerekliliklerini 1 ya da 1.25 güne sığdırabilmek anlamına geliyor, tabii o günlerde de özel mesleki ve kurumsal toplantılarınız olmuyorsa. Hele de yeni sağlık kuruluşu açılışlarında bulunuyorsanız tıpkı yeni doğan bir bebeğe ayrılan zaman, özen ve ihtimam gibi inanılmaz bir efor ve zaman ayırmanız gerekiyor. Bir kadın olarak ve örnek olmak için çok sistematik ve disiplinli çalışmak gerekiyor. Bu değerlerle üretiyorsanız size cinsiyet özerk baktıklarına inanıyorum. En zorlandığım konular ise çocuklarım büyürken uzun süren toplantılarda gece geç gelişlerim oluyordu. Onun dışında özel bir avantaj veya dezavantajdan bahsedemem.”

Az laf ve de sonuç odaklı olmak gerek

Meri İstiroti kariyeri oluştururken özellikle nelere önem verdiğini de şöyle anlatıyor, “Yolun başında verilen görevlerde bana öğretilmesini beklemedim, böyle bir lüksüm de olmadı” diyor ve devam ediyor: “İşten ve belli pozisyonlardan beklentilerin ne olduğunu hızla öğrenmeye ve sonuç odaklı olmaya önem verdim. Yapılan işin titiz olması, amacın tam anlaşılmış olması, az laf ve de sonuç odaklı olunması, bir sonuca giderken pratik olmak gerektiğini düşünüyorum. İşlerin mail ortamındansa bire bir takip edilmesinin çok daha kıymetli olduğunu düşünüyorum. Konuyu yerinde ve alanda anlamak, ona göre kararları almak çok değerli.”

İstiroti’nin kadın yöneticilere önerilerinin başında ise, “sözünde durma, çok çalışma, zamanında işi yerine ulaştırma” geliyor. Bunların iş hayatına ve hizmet sektörüne katkı sağlamada öneminin büyük olduğunu söyleyen Meri İstiroti iş anlayışını şöyle anlatıyor: “Bana verilen yöneticilik görevlerinde karar almaktan ve insiyatif kullanmaktan hiç çekinmedim. İyi markaların parçası olabilmek için, görev aldığım yerlerin en iddialı müesseseler olması için gönülden çalıştım. Bunun önemini anlayan kıymetli ekiplerle yol aldım.”

Sağlık profesyonelleri iyi koşullarda çalışmalı

Mesleği ile ilgili en çok hoşuna giden noktalara da değinen Meri İstiroti şöyle anlatıyor: “Birilerine yardımcı olmak, şifa bulmalarına araç olmak çok keyifli. Hekimlerin ve diğer tüm sağlık profesyonellerinin en iyi ortamlarda çalışmalarını sağlamak, güven ve aile ortamı oluşturmak, bu amaca ulaşmanın önemli anahtarları. Bir sağlık profesyoneli değilim ama ekip olarak beynelmilel kuralları takip edip olması gereken standartları oturtmaya çalıştık ki hastaya en iyi hizmeti verebilelim.”

Hayat amacımın tam kalbinde yaşadım

İstiroti, hastane işletmeciliğine girdikten yıllar sonra samimiyetle idrak ettiği şeyi de şu satırlarla anlatıyor: “Hayatta amacımın insanlara fayda sağlamak ve destek vermek olduğunu, hastane işletmeciliğine girdikten yıllar sonra anladım. Hayatımın amacını çok uzaklarda aramamam gerektiğini, ne kadar çok yorulsam ve zaman zaman üzülsem de, amacımın tam kalbinde yaşadığımı anladım.” İlerleyen dönemler için profesyonel ve sosyal hedeflerini de anlatan İstiroti edindiği mesleki birikimleri genç sağlık işletmecileri ile paylaşabilmeyi istediğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Yurt dışındaki farklı modelleri incelemek, daha verimli işletmeler varsa onları analiz edip var olan sistemlere uyarlamak istiyorum. Şu ana kadar davet edildiğim tüm mesleki ulusal ve uluslararası konferanslara katılmaya çalıştım. Üniversitelerdeki sağlık yönetimi bölümlerinin her düzeyde öğrenci panellerine katılmaya çalışıyorum. Bu amaçla 2017 yılında bir kitap hazırladım: ‘Pusula: Sağlık Hizmetlerinde Pazarlamaya Bütünleştirici Yaklaşım’. Bu kitapların devamını getirmek istiyorum.” Acı bir tebessümle cevapladığı bir soru Meri İstiroti’nin: Yoğun tempo içinde ailesine ve kendine yeterince zaman ayırabiliyor mu? “İş dışında kalan kendime ve aileme ayırdığım zamanı olabildiği kadar nitelikli ve yaratıcı kılmak için uğraşıyorum. Sabrımı yitirdiğim zamanlarda kendimi besleyecek ve mutlu edecek faaliyetler yapmaya çalışıyorum.”