Sağlık Profesyonellerinin Dergisi
1 Nisan 2017

Bilindiği gibi Türkiye’de devletin verdiği sağlık güvencesi toplumun çok büyük bir kısmını, geniş teminat paketleri ile güvence altına alıyor. Devletin hem kendi hastanelerinde verdiği hizmet, hem de vatandaşın özel hastanelere fark ödeyerek aldığı hizmet son yıllarda memnuniyet verici olsa da; üst gelir grubunun yanında orta gelir gelir düzeyine sahip insanlar SGK yerine özel sağlık sigortalarını kullanmayı tercih edebiliyorlar. Hekim ve sağlık merkezi seçme özgürlüğüne kavuşmak, rahat ve konforlu sağlık hizmeti almak ve daha az beklemek isteyenlerle, tedavi masrafı ödemek istemeyenler özel sağlık sigortaları yaptırabiliyorlar. 2016 yılı sonu Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerine bakıldığındaysa; 2 Milyon 273 bin özel sağlık sigortalı ve 405 bin tamamlayıcı sağlık sigortalı olmak üzere toplam 2 Milyon 678 bin sağlık sigortalı olduğu bildiriliyor.

Yıldan yıla özel sağlık sigortaları konusunda gitgide artan bir bilinç olsa da hala ÖSS’li sayısının bu tabloya göre düşük olduğu belirtiliyor.

Avrupa ülkelerindeyse özel sağlık sigortaları değişkenlik gösteriyor. Avrupa’da bazı ülkelerde devlet sağlık hizmetlerini tamamen finanse ediyor. Öte yandan özel sağlık sigortası fiyatları yüksek olduğu için sadece devletin sağladığı sigortayla sağlık hizmeti alan hastalar bulunuyor. Bu yönüyle Türkiye’deki sistemle benzerlik gösterse de yine de batı ülkelerinde özel sağlık sigortası bilincinin daha yüksek olduğu ifade edilebilir. Tabii bir yandan ekonomik belirsizliklerin de özel sağlık sigortalı sayısının artması yönünde bir engel olduğu görülürken, ÖSS’nın pahalı olduğu algısı da henüz kırılabilmiş değil. Herkesin bütçesinin kaldıramayacağı rakamlar olabileceği gibi gene de fiyat araştırması yapmaksızın bu hizmet bana lüks diyerek ÖSS’yi gündemine almayanlar da mevcut.

Hal böyleyken bir yandan hem sigorta şirketleri hem de vatandaş için bir alternatif olan tamamlayıcı poliçe ürünlerinin konuşulduğu ve pazarlamasının aktif olarak yapıldığı yıllardayız.

Tamamlayıcı sağlık sigortası ile sağlık giderlerini daha iyi kontrol edebilen özel sağlık sigorta şirketleri, sigortalının hem SGK ve hem de ÖSS güvencesi olması nedeniyle gelir ve gider dengesi kurabiliyor. SGK anlaşmalı özel sağlık kurumlarıyla anlaşmalı olan sigorta şirketleri tazminatlarının bir kısmını SGK’ya devredebilirken böylece tazminatlarını da daha kontrol edebilir düzeylerde tutabiliyorlar. Bu durum da TSS’leri sigorta şirketleri için cazip hale getiriyor. Ama son zamanlarda TSS’lerin hem sigorta şirketleri açısından daha cazip hale gelmesi ve hem de vatandaş açısından daha çok talep edilebilir duruma gelmesi için bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi devletin TSS’yi desteklemesi yönünde istekler de özel sağlık sigortası şirketleri tarafından daha sıklıkla dile getirilmeye başlanmış durumda. Anlaşmalı kurum ağlarının gelişimi tarafında da; özel sigorta şirketlerinin kamu ve üniversite hastaneleriyle ve yeni kurulan şehir hastaneleriyle anlaşmalar yapabiliyor duruma gelmesi de sigorta şirketlerinin yükselen diğer talepleri arasında yer alıyor. Böylece, sağlık sigortacılığında devletin teşviki, vergi indirimi ve büyük hasarların şirketler arasında paylaşımı konularında destekleyici çalışmaları talep eden bir özel sigortacılık dünyası görülüyor.

İlerleyen zamanlarda neler olacak hep birlikte takip edeceğiz…

hospitalmanager’da ilanını göreceğiniz üzere; sağlık ve sigorta yöneticilerini buluşturan ve bu yönde sektörde faaliyet gösteren tek dernek SASDER’in 11-14 Mayıs 2017’de Antalya’da düzenlenecek olan 5. Ulusal Kongresi’nin bu seneki içeriği gene dolu dolu.

Liderlik temasının ön plana çıkarıldığı bu yılki kongrede; sağlık yöneticiliğinde liderlik ve sektörde ihtiyacı gün geçtikçe daha çok hissedilen kadın liderler, liderliğin akademik boyutu, ilaç ve tıbbi teknoloji alanında liderlik, hasta merkezli tedaviler için yeni bir açılım olan hastayı lider yapma, itibar yönetimi ve liderlik konuları masaya yatırılacak.

Kongrenin bir diğer teması ise “gelecek” gibi görünüyor. Kongrede, dünyayla birlikte Türkiye’de yaşlanırken günümüzde ve gelecekte ilerleyen yaşlara sağlık hizmeti, gelecekte sağlık ve teknolojinin hukuki, genetik ve biyolojik boyutu, özel sağlık sigortacılığında neredeydik ve nereye gidiyoruz konuları da tartışılacak. Ayrıca geçmişten ve gelecekten bağımsız, sanat ve hekimlik konuları da konuşulacak.

Biz de hospitalmanager dergisinin bu özel sayısıyla kongrede olacağız.

Teşekkürlere gelince…

Okumakta olduğunuz hospitalmanager dergi Nisan sayısına içerik ve reklamlarıyla katkıda bulunan özel sağlık sigortası yöneticilerine ve özellikle Güneş Sigorta Sağlık Grup Müdürü Elvan Atalay’a iyi niyeti, yakın ilgisi ve samimiyetiyle beraber katkılarından dolayı ayrıca teşekkür etmek isterim. Türkiye’de hizmet veren tüm özel sağlık sigorta şirketlerine bu sayımızda yer verebilmeyi çok istedik; ama bazı şirketlerdeki bürokrasi ve yayın yasaklarının bu sayımıza yansıdığını ifade etmek isterim.

Bizden de bir duyuru ile satırlarımıza son verelim.

hospitalmanager ilginizi çekeceğini umduğumuz fark yaratacak bir organizasyona daha imza atıyor. Ağustos ayında ABD’nin en iyi hastanelerini ziyaret etmek isteyen özel ve kamu sağlık sektöründen siz değerli yöneticilerimizi, ABD’nin sağlık, eğitim, finans ve teknoloji merkezi olarak kabul edilen Boston’a davet ediyoruz.

13-20 Ağustos 2017 tarihleri arasında Boston’da düzenlenecek gezinin, ülkemizde sürekli gelişim içinde olan hastane sektörüne vizyoner katkı sağlaması hedefleniyor. Dünyada hastane yönetimi ile ilgili son gelişmeleri yakından öğrenme imkanı sunulacak gezide; dünyanın en iyi kanser merkezi, en iyi kadın doğum hastanesi, en iyi çocuk hastanesi, en iyi göz, KBB hastanesi ve en iyi genel hastaneleri ziyaret edilecek. Bu ziyaretler sırasında hastane yöneticileri ile birçok konuda fikir alışverişinde bulunulabilecek.

Sağlık sektöründe önemli işbirliklerinin kapısını açabilecek bu önemli vizyon etkinliğimize katılmak için; www.hospitalmanager.com.tr’yi ziyaret edebilir. 0 312 446 91 14 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

Bir sonraki sayıda görüşmek üzere…

Tam iyilik hali diliyoruz…

Saygılarımızla,

Ayşenur Asuman Uğur

Genel Yayın Yönetmeni

asuman@hospitalmanager.com.tr

www.asumanugur.com