Sağlık Profesyonellerinin Dergisi
1 Mart 2017

Dünyada ilk tüp bebeğin 1978 yılında İngiltere’de dünyaya gelmesinin üzerinden yaklaşık 40 yıl geçti. Türkiye’de ise 1987’de Ege Üniversitesi’nde ilk tüp bebek dünyaya geldi. Ülkemizde 1990’lı yıllarda özel sektörün de katkısıyla tüp bebek merkezleri faaliyete girmeye başlarken, günümüze kadar gelen süreçte yasal boşluklar da büyük ölçüde giderildi. Tedavide dünyadaki yeni teknolojiler eş zamanlı olarak Türkiye’de kullanılmaya başlandı, hekimlerin eğitim ve deneyimleri de artarken, tedavideki başarı oranları da yükseldi. Bebeğin doğduktan sonraki sağlığı ve gelecek nesiller de düşünülerek tüp tedavisine farklı disiplinler katıldı. Genetik uzmanların tüp bebek tedavisindeki rolü de arttı.

Evet, yıl 2017 ve infertilitenin hem dünyada hem de Türkiye’de kalp ve damar hastalıkları ve kanserden sonra en büyük sağlık sorunları arasında geldiği açıklandı. Maalesef dünyada ve Türkiye’de hamile kalmak artık daha da zorlaşırken, erkeklerden kaynaklı nedenlerin, kadınlardan kaynaklı infertilite nedenlerini de geçmeye başladığı bildirildi.

Uluslararası Tüp Bebek Kongresi’nde paylaşılan rakamlara göre; her yedi çiftten birinin çocuk sahibi olmakta zorlandığı Türkiye, en fazla tüp bebek tedavisi yapılan ülkeler arasında 10. sırada yerini aldı. Bu nedenle son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yardımcı üreme tekniklerine başvuran çiftlerin sayısı arttı. SGK’nın karşıladığı uygulama sayısı da 3’e kadar çıkarıldı. Günümüzde Türkiye’de yılda ortalama 42 bin tüp bebek tedavisinin yapıldığı açıklanırken, dünyadaysa rekorun yılda yaklaşık 211 bin tüp bebek tedavisi ile Japonya’da olduğu bildirildi. Yaşlı nüfusun yüksek olduğu Avrupa ülkeleri arasında gelen Danimarka’da ise genç nüfusu artırmak adına, tüp bebek tedavilerinin tamamının artık devlet tarafından karşılanması da kayda değer başka bilgi.

Türkiye ve dünyadaki bu bilgiler ışığında siz okurlarımız için Mart ayında tüp bebek özel sayısı hazırladık. Görüş bildiren, katkı sağlayan tüm merkez yöneticilerine, hekimlere, genetik uzmanlarına ve tüp bebek tedavisinin bir parçası olan tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyoruz.

hospitalmanager dergi Mart ayı sayısında bir teşekkürümüz daha olacak ve bir de kutlamamız. Dünyada şahmerdan işçiliğinden, çay tadımcılığına kadar tanımlanmış 42 bin çeşit meslek bulunuyor. Türkiye’de ise tanımlı meslek sayısı 500 civarında. Bu meslek gruplarının fiziksel, ruhsal ve sosyal sağlığını korumak ve hastalıklarını tedavi etmek için ise dünyada 120 ve Türkiye’de 72 tanımlı sağlık meslek mensubu bulunuyor. İşte tüm bu meslek gruplarının ve ev hanımlarımızın sağlığını korumaya ve hastalıklarını tedavi etmeye çalışan sağlık çalışanlarımıza da teşekkür ediyor ve 14 Mart Tıp Bayramlarını kutluyoruz.

Nisan sayımızda ise Özel Sağlık Sigortalarını 360 derece masaya yatıracağız. Değerli sektör temsilcilerimizin gelecek sayımıza sağlayacağı katkı ve görüşler de her sayımızda olduğu gibi bizler için çok kıymetli.

Gelecek sayıda görüşmek üzere…

Saygılarımızla,

Ayşenur Asuman Uğur

Genel Yayın Yönetmeni

asuman@hospitalmanager.com.tr

www.asumanugur.com