Sağlık Profesyonellerinin Dergisi
22 Nisan 2024

ERTAN CÖMERT
Siemens Healthineers Türkiye Görüntülemeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

Tıbbi teknoloji alanındaki inovasyonlarıyla sağlığın gelişimine yön veren Siemens Healthineers’ın ülkemizdeki temsilcisi Siemens Healthineers Türkiye, coğrafyamızdaki 135. yılını kutluyor. Osmanlı Devleti’nden bugüne, Cumhuriyet’imizin ilk röntgen cihazına kadar, bir asrı aşkın süredir ülkemizi yenilikçi görüntüleme çözümleriyle buluşturan şirket, bugün 600’ü aşkın çalışanıyla İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’daki merkezlerinin yanında, ülke çapında geniş saha operasyonlarıyla faaliyet gösteriyor.

Diagnostik görüntüleme çözümleriyle her gün on binlerce kişinin yaşamına dokunan şirket, görüntüleme teknolojileriyle hem sağlık kurumlarına hem sağlık profesyonellerine hem de hastalara değer yaratıyor. Pazara yapay zekâ, hassas ve kişiselleştirilmiş tıp ve dijital çözümlerle sağlık verilerinin kullanımı alanlarında çözümler sunan şirket, 2021 yılında kanser bakımında dünyanın önde gelen şirketlerinden Varian’ı bünyesine dahil ederek dünya tıbbi teknoloji sektörünün en kapsamlı portföyüne sahip şirketlerinden biri haline geldi. Siemens Healthineers Türkiye Görüntülemeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ertan Cömert, şirketin tüm Türkiye’deki görüntüleme operasyonlarını hospitalmanager’a anlattı.

H.M: Siemens Healthineers’ın tıbbi görüntüleme alanındaki ürün yelpazesinden bahseder misiniz?

E.C: Portföyümüzde bilgisayarlı tomografi, (BT) manyetik rezonans (MR), pozitron emisyon tomografi (PET-BT) anjiyografi, SPECT CT, ultrason ve moleküler görüntüleme sistemlerinin yanı sıra röntgen/ floroskopi, mamografi, yapay zekâ ve dijital sağlık çözümleri, syngo® görüntü işleme yazılımı çözümleri yer alıyor. 2023 yılı verilerine göre, ülkemizdeki her iki manyetik rezonans cihazından (MR) biri, her üç bilgisayarlı tomografiden biri ve her üç anjiyografi sisteminden ikisi Siemens Healthineers Türkiye imzası taşıyor.

H.M: Siemens Healthineers ürünlerini pazardaki teknolojilerden ayırt eden özellikleri nelerdir, açıklar mısınız?

E.C: Siemens Healthineers’ta tüm görüntüleme sistemlerimizin ortak özelliği, öncelikle hasta güvenliğini ve sağlığını ön planda tutup daha yüksek kalite daha düşük işletme maliyetleri ve daha etkin medikal çıktılar sağlamak. Hastaların ve sağlık sektörü çalışanlarının yaşadıkları süreçleri kolaylaştırmak, daha kesin sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olmak ve tedavi süreçlerini hızlandırmak üzere yenilikler sunuyoruz. Daha düşük gürültü seviyeleri, daha yüksek hasta konforu ve daha kısa sürede daha net görüntüler sağlayan görüntüleme sistemleriyle hizmet veriyoruz. Son yıllarda tüm teknolojilerimizde kişiselleştirilmiş tedavi, yapay zekâ, veri kullanımı ve sürdürülebilirlik üzerine yoğunlaştık. Teknolojilerimiz ile ilaç dozlarının düşürülmesi, kişiye özel tedavi, sonuçların daha iyi sınıflandırılmasına odaklanan sistemlerimizle her gün binlerce yaşama dokunuyoruz ve sağlık profesyonellerinin ihtiyaçlarına yanıt sunarak hastaların daha doğru tedaviye daha hızlı bir şekilde ulaşmalarına katkıda bulunuyoruz. 2024 yılında dünyanın ilk ve tek 80 cm gantri açıklığına sahip MR cihazı MAGNETOM Free.Max ve yine dünyanın ilk ve tek photoncounting detektörüne sahip ultra düşük dozlu BT cihazı NAEOTOM Alpha’nın kurulumunu Acıbadem Maslak Hastanesi’ne gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşıyoruz.

İnsanlığın sağlıkla yaşamasına katkıda bulunan görüntüleme çözümlerimize ek olarak, hayvan sağlığına yönelik hizmetlerimizle de sektörümüze öncülük ediyoruz. Bugün itibarıyla birçok veteriner kliniğinde başarıyla kullanılan görüntüleme cihazlarımız, hayvan sağlığına yönelik doğru teşhis ve etkili tedavi planları oluşturulmasına katkı sağlıyor. Ayrıca, eğitim amaçlı olarak geliştirdiğimiz Cinematic Rendering teknolojisi ile gerçeğe yakın görüntü oluşturarak veteriner hekimlere eğitimlerinde destek veriyoruz. Özellikle MAGNETOM Free.Star MR cihazımız ile sunulan düşük enerji sarfiyatı, helyumsuz olma, küçük alanlara sığabilme ve yüksek görüntü kalitesi ve SOMATOM go.Now BT cihazı ile küçük alanlara sığma, düşük doz ile sunulan düşük enerji sarfiyatı, yüksek görüntü kalitesi gibi özelliklerle veteriner hekimlerin ihtiyaçlarına yanıt veren çözümler sunuyoruz. Siemens Healthineers olarak yapay zekâ destekli son teknolojimiz MR ve BT cihazlarımızla hekimleri daha kesin teşhisler koyma, tedavi planlarını daha iyi optimize etme ve hastaların sağlığını yönetme konusunda destekliyoruz.

H.M: Türkiye pazarına ilişkin plan ve projelerinizden bahseder misiniz?

E.C: Dünyada çığır açan sağlık teknolojilerimizi, ülkemizde de herkes için, her yerde, sürdürülebilir şekilde erişilebilir kılmak için ülkemizin önemli kamu ve özel kurumlarıyla birlikte çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bir asrı aşkın süredir ülkemizde sağlık sektörünün gelişimine katkıda bulunacak pek çok ilke imza attık; bu imzalara devam edeceğiz. Bu anlamda, bilgisayarlı tomografide çığır açacak yeni sistemimizi çok yakın zamanda ülkemize kazandıracağız: NAEOTOM Alpha. Bu sistem, standart bir BT detektöründe kullanılan teknolojiden oldukça farklı olan photon-counting özelliği sayesinde X-ışını fotonlarını doğrudan elektrik sinyallerine dönüştürebiliyor. Teknolojinin temelinde ise Siemens Healthineers’ın kendi laboratuvarında ürettiği kadmiyum tellür kristaller bulunuyor. Yeni teknoloji, X-ışını fotonlarını doğrudan elektrik sinyallerine dönüştürebilme özelliği sayesinde hastaların maruz kaldığı radyasyon dozunu ultra düşük seviyelere çekmeyi ve kontrast madde kullanımını önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, bu teknoloji, çok ince doku yapılarını bile görselleştirebilmeyi sağlayarak radyologlara akciğerlerdeki en küçük bronşlara veya kemiklerdeki kist oluşumları gibi ince detaylar üzerinde etkin değerlendirmeler yapma imkânı sunabilecek. Aynı zamanda kanser teşhisinin daha erken evrelerde tespit edilmesi beklenmektedir. NAEOTOM Alpha yepyeni çift tüp çift detektörlü photon-counting tomografi ile, 0.2 mm kesit kalınlığıyla kalp görüntülerini sunarak kalpteki önceden tespit edilemeyen detayları görselleştiriyor. Bu, düşük dozla kalbin ayrıntılarını görmemizi sağlar. NAEOTOM Alpha koroner damarların daha iyi teşhis edilmesini sağlar. Son bir çalışmaya göre, NAEOTOM Alpha yüksek riskli bir popülasyonda koroner arter hastalığının tespitinde invaziv koroner anjiyografi ihtiyacını %54 oranında azaltmıştır. Bu teknolojinin Türkiye’de ilk kez 2024’ün ilk yarısında Acıbadem Maslak Hastanesi’nde kurulmasını planlıyoruz. Getirdiği yeniliklerle birlikte, radyoloji alanında literatürün yeniden yazılmasına yönelik bir dönemi başlatacağını öngörüyoruz.

Aynı zamanda Türkiye’nin ilk dijital PET-BT sistemi olan Biograph Vision sistemimizi Startest Görüntüleme Merkezi’ne kurduk. Bu da son zamanlarda ülkemize kazandırdığımız yeniliklerden biri oldu. Biograph Vision, SiPM teknolojili detektör yapısı ve etkili LSO kristalleri ile PET/BT alanında yeni bir vizyon sunuyor. Cihaz, büyük resmi ortaya çıkarmak, verimliliği artırmak ve hastalığın ilerlemesini anlamak için dijitalin ötesine geçiyor ve küçük lezyonları tespit etmeyi, doğru tedavi stratejileri geliştirmeyi ve yüksek performans elde etmeyi sağlıyor.

Kamu kurumlarıyla birlikte ülkemizde sağlık hizmetlerine erişimi artırmaya katkıda bulunmak adına üniversite hastaneleri, devlet hastaneleriyle çalışıyor ve hizmet alımı projelerini de yönetiyoruz. 2024’te teknolojilerimize erişimi daha da artırmak üzere Devlet Malzeme Ofisi kataloğuna Siemens Healthineers çözümlerimizin eklenmesini hedefliyoruz.

Diğer yandan hem dünyada hem de ülkemizde odaklandığımız iki önemli kilit nokta var: Yapay zekâ ve sürdürülebilirlik. Aynı zamanda dijital çözümlerimizle görüntüleme değer zincirindeki operasyonları otomatikleştirmeyi ve kolaylaştırmayı amaçlayan bir noktada hizmet veriyoruz. Bu süreçleri daha akıllı hale getirerek sağlık hizmeti sağlayıcılarına yardımcı olmayı hedefliyoruz. Böylece hem sağlık kurumlarına hem profesyonellere hem hastalara hem de kaynakları tükenen gezegenimize değer yaratmayı önceliklendiriyoruz. Bu önemli noktaları en somut gördüğümüz sistemlerimiz ise MR portföyüne son olarak eklenen, içerisindeki hızlandırma yazılımları ve yapay zekâ destekli teknolojileri ile mükemmel görüntü kalitesi sağlayan yeni nesil tarayıcılarımız arasında bulunan MAGNETOM Free.Star ve MAGNETOM Free. Max’te görebiliriz. MAGNETOM Free.Max, dünyanın ilk ve tek 80 cm’lik hasta tüneli genişliğine sahip cihazı olarak klostrofobik, kilolu ve pediatrik hasta gruplarına üst düzey konfor sunuyor. Önümüzdeki aylarda hizmet vermeye başlayacak MAGNETOM Free.Max ile benzeri görülmemiş bir hasta konforu deneyimi Türkiye’de yaşanacak.

“High-V MRI” adını verdiğimiz platform ile MR görüntülemede dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeni bir kulvar açıyoruz. Ayrıca, High-V MRG teknolojisinin alan gücüyle, pulmoner ve metal implant görüntüleme alanında heyecan verici yeni klinik uygulamalara olanak tanınabilecek. Bu yeni MR sistemleri ayrıca, daha az enerji ve sadece 0.7L helyum kullanarak radyolojinin karbon ayak izini azaltarak çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunarak radyolojinin iklim değişikliği üzerindeki etkisini azaltıyor. Bu hedeflerimizin gerçekleşmiş olanlarından bir örnek vermek gerekirse, Türkiye’de ilk kez kardiyak BT çekimi kıtalar arası olarak syngo Virtual Cockpit uygulaması ile gerçekleştirildi. Bu çözümümüzle ve deneyimli teknisyenlerin desteği ile farklı lokasyonlardaki cihazlarda çekim yapılabilmesine imkân tanıyoruz.